The California sea lion (Zalophus californianus) is a coastal eared seal native to western North America. It is one of six species of sea lions. Its natural habitat ranges from southeast Alaska to central Mexico, including the Gulf of California. California sea lions are sexually dimorphic; males are larger than females, and have a thicker neck, and a protruding sagittal crest. They mainly haul out on sandy or rocky beaches, but they also frequent manmade environments such as marinas and wharves. California sea lions feed on a number of species of fish and squid, and are preyed on by orcas and great white sharks.

California sea lions have a polygynous breeding pattern. From May to August, males establish territories and try to attract females with which to mate. Females are free to move in between territories, and are not coerced by males. Mothers nurse their pups in between foraging trips. California sea lions communicate with numerous vocalizations, notably with barks and mother-pup contact calls. Outside their breeding season, California sea lions spend much of their time at sea, but they come to shore to molt.

California sea lions are particularly intelligent, can be trained to perform various tasks and display limited fear of humans if accustomed to them. Because of this, California sea lions are a popular choice for public display in zoos, circuses and oceanariums, and are trained by the United States Navy for certain military operations. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) lists the species as Least Concern due to its abundance. To protect fish, the US states of Oregon and Washington engage in annual kill quotas of California sea lions.

Taxonomy

The California sea lion was described by René Primevère Lesson, a French naturalist, in 1828. It is grouped with other sea lions and fur seals in the family Otariidae. Otariids, also known as eared seals, differ from true seals in having external ear flaps, and proportionately larger foreflippers and pectoral muscles. Along with the Galapagos sea lion and the extinct Japanese sea lion, the California sea lion belongs to the genus Zalophus, which derives from the Greek words za, meaning "intensive", and lophus, meaning "crest". This refers to the protruding sagittal crest of the males, which distinguishes members of the genus.

Traditionally, the Galapagos sea lion and Japanese sea lion were classified as subspecies of the California sea lion. However, a genetic study in 2007 found that all three are in fact separate species. The lineages of the California and Japanese sea lion appear to have split off 2.2 million years ago during the Pliocene. The California sea lion differs from the Galapagos sea lion in its greater sexual dimorphism. The Steller sea lion is the closest extant relative of the Zalophus sea lions, being a sister taxon.

Distribution and habitat

The California sea lion ranges along the western coast and islands of North America, from southeast Alaska to central Mexico. Mitochondrial DNA sequences in 2009 have identified five distinct California sea lion populations: the U.S. or Pacific Temperate stock, the Western Baja California or Pacific Tropical stock, and the Southern, Central, and Northern Gulf of California stocks. The U.S. stock breeds mainly in the Channel Islands, although some breeding sites may be established in northern California, and females are now commonly found there. The Western Baja California stock mainly breeds near Punta Eugenia and at Isla Santa Margarita. The above-mentioned stocks are separated by the Ensenada Front. The stocks of the Gulf of California live in the shallow waters of the north (Northern stock), the tidal islands near the center (Central stock), and the mouth of the bay (Southern stock). The stock status of the California sea lions at the deep waters of the central bay has not been analyzed.

Vagrants can reach the north-western Pacific such as on the Commander Islands.Commander Islands Nature and Biosphere Reserve. California sea lion Zalophus californianus Lesson, 1828. Retrieved on August 24, 2017 Although several otariinae have been recorded around the Japanese archipelago in recent years, their exact origins are unclear.鹿児島県薩摩川内市で種不明アシカ出現 - 海棲哺乳類情報データベース

During the breeding season, California sea lions gather on both sandy and rocky shores. On warm days, they lie closer to the water. At night or in cool weather, they travel farther inland or to higher elevations. Non-breeding individuals may gather at marinas, wharves, or even navigational buoys. California sea lions can also live in fresh water for periods of time, such as near Bonneville Dam, nearly up the Columbia River. In 2004, a healthy California sea lion was found sitting on a road in Merced County, California, almost a hundred miles upstream from the San Francisco Bay and half a mile from the San Joaquin River.

Appearance, physiology, and movement

Being sexually dimorphic, California sea lions differ in size, shape, and coloration between the sexes. Males can grow up to long and weigh around , while females are typically around and weigh around . The heaviest recorded male weighed .

Females and juveniles have a tawny brown pelage, although they may be temporarily light gray or silver after molting. The pelage of adult males can be anywhere from light brown to black, but is typically dark brown. The face of adult males may also be light tan in some areas. Pups have a black or dark brown pelage at birth.

Although the species has a slender build, adult males have robust necks, chests, and shoulders. Adult males also have a protruding crest which gives them a "high, domed forehead"; it is tufted with white hairs. They also have manes, which are less developed than those of adult male South American and Steller sea lions. Both sexes have long, narrow muzzles.

Locomotion As an otariid, the California sea lion relies on its foreflippers to propel itself when swimming. This form of aquatic locomotion, along with its streamlined body, effectively reduces drag underwater. Its foreflipper movement is not continuous; the animal glides in between each stroke. The flexibility of its spine allows the California sea lion to bend its neck backwards far enough to reach its hindflippers. This allows the animal to make dorsal turns and maintain a streamlined posture. When moving on land, the California sea lion is able to turn its hindflippers forward and walk on all fours. It moves the foreflippers in a transverse, rather than a sagittal, fashion. In addition, it relies on movements of its head and neck more than its hindflippers for terrestrial locomotion. California sea lions may travel at speeds of around , and can dive at depths of and for up to 9.9 minutes, though most dives are typically and last less than 3 minutes.

Senses California sea lions have color vision, though it is limited to the blue-green area of the color spectrum. This is likely an adaptation for living in marine coastal habitats. Sea lions have fairly acute underwater hearing, with a hearing range of 0.4–32 kHz. California sea lions rely on their whiskers or vibrissae for touch and detection of vibrations underwater. Compared to the harbor seal, the California sea lion's vibrissae are smoother and less specialized and thus perform less when following hydrodynamic trails, although they still perform well.

Ecology

Diet California sea lions feed on a wide variety of seafood, mainly octopus, squid and fish, and sometimes clams. Commonly eaten fish and squid species include salmon, hake, Pacific whiting, anchovy, herring, rockfish, lamprey, dogfish, and market squid. They mostly forage near mainland coastlines, the continental shelf, and seamounts. They may also search along the ocean bottom. California sea lions may eat alone or in small to large groups, depending on the amount of food available. They sometimes cooperate with other predators, such as dolphins, porpoises, and seabirds, when hunting large schools of fish. California sea lions sometimes follow dolphins and exploit their hunting efforts. Adult females feed between from shore. Adult males may forage as far as from shore when water temperatures rise. They also have learned to feed on steelhead and salmon below fish ladders at Bonneville Dam and at other locations where fish must queue in order to pass through dams and locks that block their passage.

Predation

California sea lions are preyed on by orcas and large sharks. At Monterey Bay, California sea lions appear to be the more common food items for transient mammal-eating orcas pods. The California sea lions may respond to the dorsal fin of a killer whale and remain vigilant, even when encountering resident fish-eating pods. California sea lions are also common prey for great white sharks. They have been found with scars made by attacks from both great white sharks and shortfin mako sharks. Sharks attack California sea lions by ambushing them while they are resting at the surface. California sea lions that are attacked in the hindquarters are more likely to survive and make it to the shore. Life history Reproductive behavior and parenting

California sea lions breed gregariously between May and August, when they arrive at their breeding rookeries. When establishing a territory, the males will try to increase their chances of reproducing by staying on the rookery for as long as possible. During this time, they will fast, relying on a thick layer of fat called blubber for energy. Size and patience allow a male to defend his territory more effectively; the bigger the male, the more blubber he can store and the longer he can wait. A male California sea lion usually keeps his territory for around 27 days. Females have long parturition intervals, and thus the males do not establish their territories until after the females give birth. Most fights occur during this time. After this, the males rely on ritualized displays (vocalizations, head-shaking, stares, bluff lunges, and so on) to maintain their territorial boundaries. Since temperatures can reach over during this time, males must include water within their territories. Some territories are underwater, particularly those near steep cliffs. California sea lions that fail to establish a territory are driven out to sea or gather at a nearby beach.

Before mating begins, females gather into "milling" groups of 2–20 individuals. The females in these groups will mount each other as well as the males. These groups begin to disintegrate as the females begin to mate. The territorial and mating system of the California sea lion has been described as similar to a lek system, as females appear to choose their mates while moving through different territories. They avoid males that are too aggressive or energetic. Males are usually unable to prevent females from leaving their territories, particularly in water. Mating may occur outside the rookeries, between non-territorial males and females, as the latter move to and from the mating site. In some rookeries, copulation may be monopolized by a few males, while at others, a single male may sire no more than four pups.