Swans are birds of the genus Cygnus within the family Anatidae. The swans' closest relatives include geese and ducks. Swans are grouped with the closely related geese in the subfamily Anserinae, forming the tribe Cygnini. Sometimes, they are considered a distinct subfamily, Cygninae. They are the largest waterfowl and are often among the largest flighted birds in their range.

There are six living and many extinct species of swan; in addition, there is a species known as the coscoroba swan, which is no longer considered one of the true swans. Swans usually mate for life, although separation sometimes occurs, particularly following nesting failure, and if a mate dies, the remaining swan will take up with another. The number of eggs in each clutch ranges from three to eight.

Taxonomy and terminology The genus Cygnus was introduced in 1764 by the French naturalist François Alexandre Pierre de Garsault. The English word swan, akin to the German , Dutch , and Swedish , is derived from the Indo-European root ().

are known as cygnets, from Old French or (diminutive suffix et ), from the Latin word , a variant form of , itself from the Greek , a word of the same meaning.. An adult male is a cob, from Middle English (leader of a group); an adult female is a pen. A group of swans is called a bevy or a wedge.

Description

Swans are the largest extant members of the waterfowl family Anatidae and are among the largest flying birds. The largest living species, including the mute swan, trumpeter swan, and whooper swan, can reach a length of over and weigh over . Their wingspans can be over . Compared to the closely related geese, they are much larger and have proportionally larger feet and necks. Adults also have a patch of unfeathered skin between the eyes and bill. The sexes are alike in plumage, but males are generally bigger and heavier than females. The biggest species of swan ever was the extinct Cygnus falconeri, a flightless giant swan known from fossils found on the Mediterranean islands of Malta and Sicily; its disappearance is thought to have resulted from extreme climate fluctuations or the arrival of superior predators and competitors.

The Northern Hemisphere species of swan have pure white plumage, while the Southern Hemisphere species are mixed black and white. The Australian black swan (Cygnus atratus) is completely black except for the white flight feathers on its wings; the chicks of black swans are light grey. The South American black-necked swan has a white body with a black neck.

The legs of most swans are typically a dark blackish-grey colour, except for the South American black-necked swan, which has pink legs. Bill colour varies: the four subarctic species have black bills with varying amounts of yellow, and all the others are patterned red and black. Although birds do not have teeth, swans, like other Anatidae, have beaks with serrated edges that look like small jagged "teeth" as part of their beaks, which are used for catching and eating aquatic plants and algae, as well as molluscs, small fish, frogs, and worms."Mute Swan. Feeding" , Royal Society for the Protection of Birds In the mute swan and black-necked swan, both sexes have a fleshy lump at the base of their bills on the upper mandible, known as the knob, which is larger in males and is condition-dependent, changing seasonally.Horrocks, N., Perrins, C. and Charmantier, A., 2009. Seasonal changes in male and female bill knob size in the mute swan Cygnus olor. Journal of avian biology, 40(5), pp.511-519.

Distribution and movements

Swans are generally found in temperate environments, rarely occurring in the tropics. Four (or five) species occur in the Northern Hemisphere, one species is found in Australia, one extinct species was found in New Zealand and the Chatham Islands, and one species is distributed in southern South America. They are absent from tropical Asia, Central America, northern South America and the entirety of Africa. One species, the mute swan, has been introduced to North America, Australia and New Zealand.

Several species are migratory, either wholly or partly so. The mute swan is a partial migrant, being resident over areas of Western Europe but wholly migratory in Eastern Europe and Asia. The tundra swan is wholly migratory, and the whooper swan and trumpeter swan are almost entirely migratory. There is some evidence that the black-necked swan is migratory over part of its range, but detailed studies have not established whether these movements constitute long- or short-range migration.

Behaviour

Swans feed in water and on land. They are almost entirely herbivorous, although they may eat small amounts of aquatic animals. In the water, food is obtained by up-ending or dabbling, and their diet is composed of the roots, tubers, stems, and leaves of aquatic and submerged plants.

A familiar behaviour of swans is that they mate for life and typically bond even before they reach sexual maturity. Trumpeter swans, for example, can live as long as 24 years and only start breeding at the age of 4–7, forming monogamous pair bonds as early as 20 months. "Divorce", though rare, does occur; one study of mute swans shows a 3% rate for pairs that breed successfully and 9% for pairs that do not. The pair bonds are maintained year-round, even in gregarious and migratory species like the tundra swan, which congregate in large flocks in the wintering grounds.

Swans' nests are on the ground near water and about a metre (3') across. Unlike many other ducks and geese, the male helps with the nest construction and will also take turns incubating the eggs. Alongside the whistling ducks, swans are the only anatids that will do this. The average egg size (for the mute swan) is 113 × 74 mm ( x 3 in), weighing 340 g (12 oz), in a clutch size of 4 to 7, with an incubation period of 34–45 days."Mute Swan" . British Trust for Ornithology Swans are highly protective of their nests. They will viciously attack anything that they perceive as a threat to their chicks, including humans; one man was suspected to have drowned in such an attack. Swans' intraspecific aggressive behaviour is shown more frequent than interspecific behaviour for food and shelter. The aggression with other species is shown more in tundra swans.

Systematics and evolution

Evidence suggests that the genus Cygnus evolved in Europe or western Eurasia during the Miocene, spreading all over the Northern Hemisphere until the Pliocene. When the southern species branched off is not known. The mute swan is closest to the Southern Hemisphere Cygnus; its habits of carrying the neck curved (not straight) and the wings fluffed (not flush) as well as its bill colour and knob indicate that its closest living relative is the black swan. Given the biogeography and appearance of the subgenus Olor, it seems likely that these are of a more recent origin, as evidenced shows by their modern ranges (which were mostly uninhabitable during the last ice age) and great similarity between the taxa.

Phylogeny

Species Genus Cygnus Subgenus Image Scientific name Common nameDescription Distribution Subgenus CygnusCygnus olorMute swanEurasian species that occurs across Europe into southern Russia, China, and the Russian Maritime Territory, at lower latitudes compared to the whooper swan and Bewick's swan. According to the British Ornithologists' Union, recent fossil records show that Cygnus olor is among the oldest bird species still extant; it has been upgraded to "native" status in several European countries since this bird has been found in fossil and bog specimens dating back thousands of years. While being common temperate Eurasian birds, often derived from semi-domesticated flocks, they are now naturalised in the United States and elsewhere.Europe into southern Russia, China, and the Russian Maritime Territory; introduced populations in North America, Japan, Australasia, and southern Africa. Subgenus ChenopisCygnus atratusBlack swanNomadic with erratic migration patterns dependent upon climatic conditions. Black plumage and a red bill.Australia, introduced into New Zealand and the Chatham Islands, with additional smaller introductions in Europe, the United States, Japan and China. Subgenus SthenelidesCygnus melancoryphusBlack-necked swanSouth America Subgenus OlorCygnus cygnusWhooper swanBreeds in Iceland and subarctic Europe and Asia, migrating to temperate Europe and Asia in winterCygnus buccinatorTrumpeter swanThe largest North American swan. Very similar to the whooper swan (and sometimes treated as a subspecies of it). It was hunted almost to extinction but has since recovered.North AmericaCygnus columbianusTundra swanBreeds on the Arctic tundra and winters in more temperate regions of Eurasia and North America. It consists of two forms, generally regarded as subspecies, although some authorities treat them as separate species. Bewick's swan Cygnus (columbianus) bewickii is the Eurasian form that migrates from Arctic Russia to western Europe and eastern Asia (China, Korea, Japan) in winter. Whistling swan Cygnus (columbianus) columbianus is the North American form.North America, Eurasia

The coscoroba swan (Coscoroba coscoroba) from South America, the only species in its genus, is not a true swan. Its phylogenetic position is not fully resolved; it is in some aspects more similar to geese and shelducks.

Fossil record The fossil record of the genus Cygnus is quite impressive, although allocation to the subgenera is often tentative; as indicated above, at least the early forms probably belong to the C. olor – Southern Hemisphere lineage, whereas the Pleistocene taxa from North America would be placed in Olor. Several prehistoric species have been described, mostly from the Northern Hemisphere. In the Mediterranean, the leg bones of the giant swan (C. falconeri) were found on the islands of Malta and Sicily; it may have been over 2 metres from tail to bill, which was taller (though not heavier) than the contemporary local dwarf elephants (Palaeoloxodon falconeri).

Subgenus Chenopis †New Zealand swan, Cygnus sumnerensis, an extinct species related to the black swan of Australia Other subgenera (see above): †Cygnus atavus (Fraas 1870) Mlíkovský 1992 [Anas atava Fraas 1870; Anas cygniformis Fraas 1870; Palaelodus steinheimensis Fraas 1870; Anser atavus (Fraas 1870) Lambrecht 1933; Anser cygniformis (Fraas 1870) Lambrecht 1933] (Middle Miocene of Germany) †Cygnus csakvarensis Lambrecht 1933 [Cygnus csákvárensis Lambrecht 1931a nomen nudum; Cygnanser csakvarensis (Lambrecht 1933) Kretzoi 1957; Olor csakvarensis (Lambrecht 1933) Mlíkovský 1992b] (Late Miocene of Hungary) †Dwarf swan (Cygnus equitum) Bate 1916 sensu Livezey 1997 [Anser equitum (Bate 1916) Brodkorb 1964; Cygnus (Olor) equitum Bate 1916 sensu Northcote 1988a] (Middle – Late Pleistocene of Malta and Sicily, Mediterranean) †Giant swan (Cygnus falconeri) Parker 1865 sensu Livezey 1997a [Cygnus melitensis Falconer 1868; Palaeocygnus falconeri (Parker 1865) Oberholser 1908] (Middle Pleistocene of Malta and Sicily, Mediterranean) †Cygnus hibbardi Brodkorb 1958 (?Early Pleistocene of Idaho, U.S.) †Cygnus lacustris (De Vis 1905) [Archaeocycnus lacustris De Vis 1905] (Late Pleistocene of the Lake Eyre region, Australia) †Cygnus liskunae (Kuročkin 1976) [Anser liskunae Kuročkin 1976] (Middle Pliocene of western Mongolia) †Cygnus mariae Bickart 1990 (Late Miocene of Florida and Early Pliocene of Arizona, U.S.) †Cygnus paloregonus Cope 1878 [Anser condoni Schufeldt 1892; Cygnus matthewi Schufeldt 1913] (Middle Pleistocene of west-central U.S.) †Cygnus verae Boev 2000 (Early Pliocene of Bulgaria)Boev, Z. 2000. "Cygnus verae sp. n. (Anseriformes: Anatidae) from the Early Pliocene of Sofia (Bulgaria)". Acta zoologica cracovienzia, Krakow, 43 (1–2): 185–192. †Cygnus sp. Louchart et al. 1998 (Early Pleistocene of Turkey) †Cygnus sp. (Pleistocene of Australia) Other genera † Annakacygna