The blackish tapaculo (Scytalopus latrans) is a species of bird in the family Rhinocryptidae. It is found in Colombia, Ecuador, Peru, and Venezuela.
Taxonomy and systematics
The blackish tapaculo was originally described by Hellmayr as a species. Later it was reclassified as a subspecies of unicolored tapaculo (Scytalopus unicolor) and later still returned to full species status.Remsen, J. V., Jr., J. I. Areta, E. Bonaccorso, S. Claramunt, A. Jaramillo, D. F. Lane, J. F. Pacheco, M. B. Robbins, F. G. Stiles, and K. J. Zimmer. Version 19 January 2021. A classification of the bird species of South America. American Ornithological Society. http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline06.htm retrieved April 21, 2021 There are two subspecies, the "blackish" S. l. latrans and the "Pacific" S. l. subcinereus. The latter is sometimes considered to be a separate species.Krabbe, N. and T. S. Schulenberg (2020). Blackish Tapaculo (Scytalopus latrans), version 1.0. In Birds of the World (J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D. A. Christie, and E. de Juana, Editors). Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, NY, USA. https://doi.org/10.2173/bow.blatap1.01 retrieved April 22, 2021 The former "Peruvian" subspecies S. l. intermedius has been elevated to species status as Utcubamba tapaculo by the International Ornithological Congress (IOC).
Description
The blackish tapaculo is approximately long. Males weigh and females . The male of the "blackish" subspecies is dark to very dark gray and the female is dark gray, sometimes with an olive wash. The juvenile is not well known but is believed to be dull brown. The "Pacific" subspecies male is black while the female is gray, darker above and lighter below, with brown flanks. The juvenile is brown.
Distribution and habitat
The "blackish" subspecies of blackish tapaculo inhabits both slopes and interior ranges of the Andes from western Venezuela through Colombia and Ecuador to northern Peru. The "Pacific" subspecies inhabits the western slope of the Andes of southwest Ecuador and northwest Peru. The species is believed to be sedentary.
The blackish tapaculo is found in the understory of moist montane forest at elevations between . Typical vegetative associations include Chusquea bamboo and Polylepis scrub. It also inhabits other shrubs, swampy areas, and second growth.
Behavior Feeding
The blackish tapaculo feeds on and near the ground, gleaning soil, moss, foliage, and stems for small arthropods.
Breeding
Very little is known about the blackish tapaculo's breeding phenology. The one known nest was globular and in an earthen bank covered with clubmoss and ferns.
Status
The IUCN has rated the blackish tapaculo as of Least Concern.
References