This is a list of the bird species recorded in Antigua and Barbuda. The avifauna of Antigua and Barbuda included a total of 204 species, according to Bird Checklists of the World as of July 2022. Of them, five have been introduced by humans and 132 are rare or accidental. One species on this list is endemic and three have been extirpated.

This list is presented in the taxonomic sequence of the Check-list of North and Middle American Birds, 7th edition through the 63rd Supplement, published by the American Ornithological Society (AOS). Common and scientific names are also those of the Check-list, except that the common names of families are from the Clements taxonomy because the AOS list does not include them.

The following tags have been used to categorise some species:

(A) Accidental - a species that rarely or accidentally occurs in Antigua and Barbuda (E) Endemic - a species endemic to Antigua and Barbuda (I) Introduced - a species introduced to Antigua and Barbuda as a consequence, direct or indirect, of human actions (Ex) Extirpated - a species that no longer occurs in Antigua and Barbuda although populations exist elsewhere

Ducks, geese, and waterfowl Order: AnseriformesFamily: Anatidae

Anatidae includes the ducks and most duck-like waterfowl, such as geese and swans. These birds are adapted to an aquatic existence with webbed feet, flattened bills, and feathers that are excellent at shedding water due to an oily coating.

Black-bellied whistling-duck, Dendrocygna autumnalis (A) West Indian whistling-duck, Dendrocygna arborea (A) Fulvous whistling-duck, Dendrocygna bicolor (A) Tundra swan, Cygnus columbianus (A) Blue-winged teal, Spatula discors (A) Cinnamon teal, Spatula cyanoptera (A) Northern shoveler, Spatula clypeata (A) Gadwall, Mareca strepera (A) Eurasian wigeon, Mareca penelope (A) American wigeon, Mareca americana (A) Mallard, Anas platyrhynchos (A) White-cheeked pintail, Anas bahamensis Northern pintail, Anas acuta (A) Green-winged teal, Anas crecca Canvasback, Aythya valisineria (A) Ring-necked duck, Aythya collaris (A) Lesser scaup, Aythya affinis (A) Hooded merganser, Lophodytes cucullatus (A) Red-breasted merganser, Mergus serrator (A) Masked duck, Nomonyx dominicus (A) Ruddy duck, Oxyura jamaicensis

Guineafowl Order: GalliformesFamily: Numididae

Guineafowl are a group of African, seed-eating, ground-nesting birds that resemble partridges, but with featherless heads and spangled grey plumage.

Helmeted guineafowl, Numida meleagris (I)

Flamingos Order: PhoenicopteriformesFamily: Phoenicopteridae

Flamingos are gregarious wading birds, usually tall, found in both the Western and Eastern Hemispheres. Flamingos filter-feed on shellfish and algae. Their oddly shaped beaks are specially adapted to separate mud and silt from the food they consume and, uniquely, are used upside-down.

American flamingo, Phoenicopterus ruber (Ex)

Grebes Order: PodicipediformesFamily: Podicipedidae

Grebes are small to medium-large freshwater diving birds. They have lobed toes and are excellent swimmers and divers. However, they have their feet placed far back on the body, making them quite ungainly on land.

Pied-billed grebe, Podilymbus podiceps

Pigeons and doves Order: ColumbiformesFamily: Columbidae

Pigeons and doves are stout-bodied birds with short necks and short slender bills with a fleshy cere.

Rock pigeon, Columba livia (I) Scaly-naped pigeon, Patagioenas squamosa (A) White-crowned pigeon, Patagioenas leucocephala Eurasian collared-dove, Streptopelia decaocto (I) Common ground dove, Columbina passerina Ruddy quail-dove, Geotrygon montana (A) Bridled quail-dove, Geotrygon mystacea (A) White-winged dove, Zenaida asiatica (A) Zenaida dove, Zenaida aurita

Cuckoos Order: CuculiformesFamily: Cuculidae

The family Cuculidae includes cuckoos, roadrunners, and anis. These birds are of variable size with slender bodies, long tails, and strong legs. The Old World cuckoos are brood parasites.

Smooth-billed ani, Crotophaga ani (A) Yellow-billed cuckoo, Coccyzus americanus (A) Mangrove cuckoo, Coccyzus minor Black-billed cuckoo, Coccyzus erythropthalmus (A)

Nightjars and allies Order: CaprimulgiformesFamily: Caprimulgidae

Nightjars are medium-sized nocturnal birds that usually nest on the ground. They have long wings, short legs, and very short bills. Most have small feet, of little use for walking, and long pointed wings. Their soft plumage is camouflaged to resemble bark or leaves.

Antillean nighthawk, Chordeiles gundlachii (A) Chuck-will's-widow, Antrostomus carolinensis (A)

Swifts Order: ApodiformesFamily: Apodidae

Swifts are small birds which spend the majority of their lives flying. These birds have very short legs and never settle voluntarily on the ground, perching instead only on vertical surfaces. Many swifts have long swept-back wings which resemble a crescent or boomerang.

Black swift, Cypseloides niger (A)

Hummingbirds Order: ApodiformesFamily: Trochilidae

Hummingbirds are small birds capable of hovering in mid-air due to the rapid flapping of their wings. They are the only birds that can fly backwards.

Purple-throated carib, Eulampis jugularis (A) Green-throated carib, Eulampis holosericeus Antillean crested hummingbird, Orthorhyncus cristatus

Rails, gallinules, and coots Order: GruiformesFamily: Rallidae

Rallidae is a large family of small to medium-sized birds which includes the rails, crakes, coots, and gallinules. Typically they inhabit dense vegetation in damp environments near lakes, swamps, or rivers. In general they are shy and secretive birds, making them difficult to observe. Most species have strong legs and long toes which are well adapted to soft uneven surfaces. They tend to have short, rounded wings and to be weak fliers.

Clapper rail, Rallus crepitans Sora, Porzana carolina (A) Common gallinule, Gallinula galeata American coot, Fulica americana (A) Purple gallinule, Porphyrio martinica (A) Black rail, Laterallus jamaicensis (A)

Stilts and avocets Order: CharadriiformesFamily: Recurvirostridae

Recurvirostridae is a family of large wading birds which includes the avocets and stilts. The avocets have long legs and long up-curved bills. The stilts have extremely long legs and long, thin, straight bills.

Black-necked stilt, Himantopus mexicanus American avocet, Recurvirostra americana (A)

Oystercatchers Order: CharadriiformesFamily: Haematopodidae

The oystercatchers are large and noisy plover-like birds, with strong bills used for smashing or prising open molluscs.

American oystercatcher, Haematopus palliatus

Plovers and lapwings Order: CharadriiformesFamily: Charadriidae

The family Charadriidae includes the plovers, dotterels, and lapwings. They are small to medium-sized birds with compact bodies, short thick necks, and long, usually pointed, wings. They are found in open country worldwide, mostly in habitats near water.

Black-bellied plover, Pluvialis squatarola American golden-plover, Pluvialis dominica (A) Northern lapwing, Vanellus vanellus (A) Killdeer, Charadrius vociferus (A) Semipalmated plover, Charadrius semipalmatus (A) Piping plover, Charadrius melodus (A) Wilson's plover, Charadrius wilsonia Snowy plover, Charadrius nivosus (A)

Jacanas Order: CharadriiformesFamily: Jacanidae

The jacanas are a family of waders found worldwide within the tropical zone. They are identifiable by their huge feet and claws which enable them to walk on floating vegetation in the shallow lakes that are their preferred habitat.

Wattled jacana, Jacana jacana (A)

Sandpipers and allies Order: CharadriiformesFamily: Scolopacidae

Scolopacidae is a large diverse family of small to medium-sized shorebirds including the sandpipers, curlews, godwits, shanks, tattlers, woodcocks, snipes, dowitchers, and phalaropes. The majority of these species eat small invertebrates picked out of the mud or soil. Variation in length of legs and bills enables multiple species to feed in the same habitat, particularly on the coast, without direct competition for food.

Upland sandpiper, Bartramia longicauda Whimbrel, Numenius phaeopus Long-billed curlew, Numenius americanus (A) Hudsonian godwit, Limosa haemastica (A) Ruddy turnstone, Arenaria interpres Red knot, Calidris canutus (A) Ruff, Calidris pugnax (A) Stilt sandpiper, Calidris himantopus Curlew sandpiper, Calidris ferruginea (A) Sanderling, Calidris alba (A) Little stint, Calidris minuta (A) Least sandpiper, Calidris minutilla (A) White-rumped sandpiper, Calidris fuscicollis (A) Buff-breasted sandpiper, Calidris subruficollis (A) Pectoral sandpiper, Calidris melanotos (A) Semipalmated sandpiper, Calidris pusilla Western sandpiper, Calidris mauri (A) Short-billed dowitcher, Limnodromus griseus (A) Long-billed dowitcher, Limnodromus scolopaceus (A) Wilson's snipe, Gallinago delicata (A) Spotted sandpiper, Actitis macularia Solitary sandpiper, Tringa solitaria (A) Lesser yellowlegs, Tringa flavipes Willet, Tringa semipalmata (A) Greater yellowlegs, Tringa melanoleuca (A) Wilson's phalarope, Phalaropus tricolor (A) Red phalarope, Phalaropus fulicarius (A)

Skuas and jaegers Order: CharadriiformesFamily: Stercorariidae

The family Stercorariidae are, in general, medium to large birds, typically with grey or brown plumage, often with white markings on the wings. They nest on the ground in temperate and arctic regions and are long-distance migrants.

Pomarine jaeger, Stercorarius pomarinus (A)

Gulls, terns, and skimmers Order: CharadriiformesFamily: Laridae

Laridae is a family of medium to large seabirds and includes gulls, kittiwakes, terns and skimmers. They are typically grey or white, often with black markings on the head or wings. They have longish bills and webbed feet. Terns are a group of generally medium to large seabirds typically with grey or white plumage, often with black markings on the head. Most terns hunt fish by diving but some pick insects off the surface of fresh water. Terns are generally long-lived birds, with several species known to live in excess of 30 years.

Slender-billed gull, Chroicocephalus genei (A) Bonaparte's gull, Chroicocephalus philadelphia (A) Black-headed gull, Chroicocephalus ridibundus (A) Laughing gull, Leucophaeus atricilla Common gull, Larus canus (A) Ring-billed gull, Larus delawarensis (A) Herring gull, Larus argentatus (A) Lesser black-backed gull, Larus fuscus Great black-backed gull, Larus marinus (A) Brown noddy, Anous stolidus Sooty tern, Onychoprion fuscata (A) Bridled tern, Onychoprion anaethetus (A) Least tern, Sternula antillarum Gull-billed tern, Gelochelidon nilotica (A) Caspian tern, Hydroprogne caspia (A) Black tern, Chlidonias niger (A) Roseate tern, Sterna dougallii (A) Common tern, Sterna hirundo (A) Forster's tern, Sterna forsteri (A) Royal tern, Thalasseus maxima Sandwich tern, Thalasseus sandvicensis

Tropicbirds Order: PhaethontiformesFamily: Phaethontidae

Tropicbirds are slender white birds of tropical oceans with exceptionally long central tail feathers. Their heads and long wings have black markings.

White-tailed tropicbird, Phaethon lepturus (A) Red-billed tropicbird, Phaethon aethereus

Southern storm-petrels Order: ProcellariiformesFamily: Oceanitidae

The storm-petrels are the smallest seabirds, relatives of the petrels, feeding on planktonic crustaceans and small fish picked from the surface, typically while hovering. The flight is fluttering and sometimes bat-like. Until 2018, this family's species were included with the other storm-petrels in family Hydrobatidae.

Wilson's storm-petrel, Oceanites oceanicus (A)

Northern storm-petrels Order: ProcellariiformesFamily: Hydrobatidae

Though the members of this family are similar in many respects to the southern storm-petrels, including their general appearance and habits, there are enough genetic differences to warrant their placement in a separate family.

Leach's storm-petrel, Hydrobates leucorhous (A) Band-rumped storm-petrel, Hydrobates castro (A)

Shearwaters and petrels