Gulls, informally called seagulls (see Taxonomy), are seabirds of the subfamily Larinae. They are most closely related to terns and skimmers, and are placed with them in the family Laridae. They are also related, more distantly, to auks and skuas, and more distantly still to waders. Until the 21st century, most gulls were placed in the genus Larus, but that arrangement is now considered polyphyletic, leading to the readoption and revision of several genera.

An older name for gulls is mew; this still exists in certain regional English dialects and is cognate with German , Danish , Swedish , Dutch , Norwegian , and French ; both 'gull' and 'mew' are ultimately onomatopoeic in origin, derived from the calls of the birds.

Gulls are usually grey and white, often with black markings on the head or wings, strong bills, and all have webbed feet. They normally have harsh mewing, wailing, or squawking calls. Most gulls are ground-nesting piscivores or carnivores which take live food or scavenge opportunistically, particularly the larger species in the genus Larus. Live food includes crustaceans, molluscs, fish, and for the larger species, birds and mammals. Gulls' jaws can unhinge to allow them to consume large prey. They are typically coastal or inshore (or even inland) species, rarely venturing far out to sea, except the kittiwakes and Sabine's gull. The large species take up to four years to attain full adult plumage, but two years is typical for small gulls. Large white-headed gulls are usually long-lived birds, with a maximum age of 49 years recorded for the European herring gull.

Gulls nest in large, often densely packed, noisy colonies. They lay two or three speckled eggs in nests composed of vegetation. The young are precocial, born with dark mottled down and mobile upon hatching. Gulls are resourceful, inquisitive, and intelligent, the larger species in particular, demonstrating complex methods of communication and a highly developed social structure. For example, many gull colonies display mobbing behaviour, attacking and harassing predators and other intruders.Alcock, J. (1998). Animal Behavior: An Evolutionary Approach (7th edition). Sinauer Associates, Inc. Sunderland, Massachusetts. . Certain species, such as the herring gull, have exhibited tool-use behaviour, for example using pieces of bread as bait with which to catch goldfish. Many species of gulls have learned to coexist successfully with humans and thrive in human habitats. Others rely on kleptoparasitism to get their food. Gulls have been observed preying on live whales, landing on the whale as it surfaces and pecking out pieces of flesh.

Description and morphology

Gulls range in size from the little gull, at and , to the great black-backed gull, at and . They are generally uniform in shape, with heavy bodies, long wing, and moderately long necks. The tails of all but three species are rounded; the exceptions being Sabine's gull and swallow-tailed gull, which have forked tails, and Ross's gull, which has a wedge-shaped tail. Gulls have moderately long legs, especially when compared to the similar terns, with fully webbed feet. The bill is generally heavy and slightly hooked, with the larger species having stouter bills than the smaller species. The bill colour is often yellow with a red spot for the larger white-headed species and red, dark red or black in the smaller species.

Gulls are generalist species that can thrive in various environments and survive on a widely varied diet. They are the least specialised of all the seabirds, and their morphology allows for equal adeptness in swimming, flying, and walking. They are more adept walking on land than most other seabirds, and the smaller gulls tend to be more manoeuvrable while walking. The walking gait of gulls includes a slight side to side motion, something that can be exaggerated in breeding displays. In the air, they are able to hover and they are also able to take off quickly with little space.

The general pattern of plumage in adult gulls is a white body with a darker mantle; the extent to which the mantle is darker varies from pale grey to black. A few species vary in this, the ivory gull is entirely white, and some like the lava gull and Heermann's gull have partly or entirely grey bodies. The wingtips of most species are black, which improves their resistance to wear and tear, usually with a diagnostic pattern of white markings on or near the primary feather tips. The head of a gull may be covered by a dark hood or be entirely white. The plumage of the head varies between breeding and non-breeding seasons. In dark-hooded gulls, the hood is lost out of the breeding season, usually leaving a diffuse dark spot or mask through or behind the eye; in white-headed gulls, nonbreeding heads often have dark streaking on the head and neck.

Distribution and habitat

Gulls have a worldwide cosmopolitan distribution. They breed on every continent, including the margins of Antarctica, and are even found in the high Arctic. They are less common in the tropics, although a few species do live on tropical islands such as the Galapagos and New Caledonia. Many species breed in coastal colonies, with a preference for islands.

Many gull species are migratory, with birds moving to warmer habitats during the winter, but the extent to which they migrate varies by species. Some migrate long distances, notably Sabine's gull, which migrates from the Arctic coasts to wintering grounds off the west coasts of South America and southern Africa, and Franklin's gull, which migrates from Canada to winter off the west coast of South America. Other species move much shorter distances and may simply disperse along the coasts near their breeding sites.

A big influence on non-breeding gull distribution is the availability of food patches. Human fisheries especially have an impact, since they often provide an abundant and predictable food resource. Two species of gulls particularly dependent on human fisheries are Audouin's gull (Ichthyaetus audouinii) and lesser black-backed gulls (Larus fuscus); their breeding distributions (especially the black-backed gull) are heavily impacted by human fishing discards and fishing ports.

Other environmental drivers that structure bird habitat and distribution are human activity and climate impacts. For example, waterbird distribution in Mediterranean wetlands is influenced by changes in salinity, water depth, water body isolation and hydroperiod, all of which have been observed to affect the bird community structure in both a species- and guild-specific way. Gulls in particular have high associations with salinity levels, which were found to be the main environmental predictor for waterbird assemblage.

Despite the "sea" in the informal English name "seagull", species may breed and feed in marine, freshwater, or terrestrial habitats, including away from the sea. One particular species, the grey gull, breeds in the interior of dry deserts far from water. Inland cities with known gull populations include: Saint Paul, Minnesota; Minsk, Belarus; Frankfurt, Germany; and Alice Springs, Australia.

Behaviour Diet and feeding

Like all Charadriiform birds, gulls can drink salt water, as well as fresh water, as they possess exocrine glands located in supraorbital grooves of the skull by which salt can be excreted through the nostrils, to assist the kidneys in maintaining electrolyte balance. Gulls are highly adaptable feeders that take a wide range of prey opportunistically. The food taken by gulls includes fish, and marine and freshwater invertebrates, both alive and already dead; terrestrial arthropods and invertebrates such as insects and earthworms; rodents, eggs, carrion, offal, reptiles, amphibians, seeds, fruit, human refuse, and even other birds. No gull species is a single-prey specialist, and no gull species forages using only a single method. The type of food depends on circumstances; terrestrial prey, e.g. seeds, fruit and earthworms, is more common during the breeding season, while marine prey is more common in the nonbreeding season when birds spend more time on large bodies of water.

Gulls not only take a wide range of prey, they also display great versatility in how they obtain it; prey can be caught in the air, on water, or on land. A number of hooded species are able to hawk insects on the wing, although the larger species perform this feat more rarely. Gulls on the wing snatch items both off the water and off the ground, and they are able to plunge-dive into water to catch prey. Smaller species are more manoeuvrable and better able to hover-dip fish from the air. Dipping is common when birds are sitting on the water, and gulls may swim in tight circles or foot paddle to bring marine invertebrates up to the surface.

Food is also obtained by searching the ground, often on the shore among sand, mud or rocks. Larger gulls tend to do more feeding in this way. Gulls may also engage in foot paddling in shallow water for invertebrates or on wet grass for earthworms. One method of obtaining prey involves dropping heavy shells of clams and mussels onto hard surfaces. Gulls may fly some distance to find a suitable surface on which to drop shells, and there is evidently a learned component to the task because older birds are more successful than younger birds. While overall feeding success is a function of age, the diversity in both prey and feeding methods is not. The time taken to learn foraging skills may explain the delayed maturation in gulls.

Gulls have only a limited ability to dive below the water surface to feed on deeper prey. To obtain prey from a greater depth, many species of gulls feed in association with other animals, where marine hunters drive prey to the surface when hunting. Examples of such associations include four species of gulls that feed around plumes of mud brought to the surface by feeding grey whales, and also between orcas (the largest dolphin species) and kelp gulls (among other seabirds).

Looking at the effect of humans on gull diet, overfishing of target prey such as sardines have caused a shift in diet and behaviour. Analysis of the yellow-legged gull's (Larus michahellis) pellets off the northwest coast of Spain has revealed a shift from a sardine to crustacean-based diet. This shift was linked to higher fishing efficiency and thus overall fish stock depletion. Lastly, closure of nearby open-air landfills limited food availability for the gulls, further creating a stress on their shift in diet. From 1974 to 1994, yellow-legged gull populations on Berlenga Island, Portugal, increased from 2600 to 44,698 individuals. In an analysis of both adult and chick food remains, researchers found a mixture of both natural prey and human refuse. The gulls in this study relied substantially on the Henslow's swimming crab (Polybius henslowii). In times when local prey availability is low, the gulls shift to human-related food. These temporal shifts from marine to terrestrial prey highlight the resilience of adult gulls and their ability to keep chick condition consistent. Human disturbance has also been shown to have an effect on gull breeding, in which hatching failure is directly proportional to the amount of disturbance in a given plot. Some gulls have been known to eat the eyeballs of baby seals, and directly pilfer milk from the teats of elephant seals.

Breeding